TESA Universal – надійне рішення для будь-яких дверей еваковиходів / SPV Company Ltd. – генеральний імпортер провідних технологій безпеки і декору!
Новини компанії
Статті та огляди
Головна > Інфоцентр > Статті та огляди > TESA Universal – надійне рішення для будь-яких дверей еваковиходів

  • 11.09.2017

    TESA Universal – надійне рішення для будь-яких дверей еваковиходів

    TESA Universal – надійне рішення для будь-яких дверей еваковиходів

    Одним із найважливіших питань при проектуванні, будівництві та експлуатації об’єктів, на яких передбачене масове скупчення людей – таких, як торгівельно-розважальні та виставкові центри, медичні та навчальні заклади, заклади культури, аеропорти, готелі, а також виробничі підприємства – є безпека тих, хто там перебуває, в тому числі й забезпечення їхньої швидкої та безперешкодної евакуації у разі виникнення надзвичайних ситуацій (пожежа або інше стихійне лихо, терористична атака).

    Системи антипаніки TESA Universal

    Системи антипаніки TESA Universal

    Такі функції забезпечує обладнання дверей, які знаходяться на шляхах евакуації. Двері оснащені спеціальними пристроями, що уможливлюють легке відмикання цих дверей навіть необізнаними особами, тобто так званими системами антипаніки.

    Нормативна база по системам антипаніки

    У більшості розвинутих країн світу та в усіх країнах Євросоюзу вже давно існують відповідні норми, які регламентують обладнання еваковиходів такими пристроями та висувають низку технічних вимог до них.

    В Україні триває процес узгодження національних стандартів із відповідними європейськими нормами. Як результат, із 1 січня 2016 року вступили в силу й два відповідних Державних стандарти України, якими встановлюються вимоги щодо обладнання дверей евакуаційних та аварійних виходів:

    - ДСТУ EN 1125:2014 Будівельна фурнітура. Пристрої виходу паніки для використання на шляхах евакуації, що приводяться в дію горизонтальною штангою. Вимоги та методи випробування (EN 1125:2008, IDT);

    - ДСТУ EN 179:2014 Будівельна фурнітура. Пристрої запасного виходу для використання на шляхах евакуації, що приводяться в дію рукояткою важеля або нажимним майданчиком. Вимоги та методи випробування (EN 179:2008, IDT).

     
     

    Вищезгадані стандарти дають чітке визначення пристроїв та вимоги залежно від типу об’єкту, на якому вони застосовуються:

    Системи антипаніки TESA Universal

    - пристрій виходу паніки призначений для безпечної та ефективної евакуації через двері з прикладанням мінімального  зусилля та без попереднього знання пристрою у випадках, навіть коли двері опинились під тиском, наприклад, якщо людина притиснута до дверей у напрямку евакуації.  Пристрій виходу паніки використовується там, де може виникнути паніка серед відвідувачів. У ситуації, коли група людей дістається дверей (можливо, в темряві або в задимленому приміщенні), першому з них повинно буте не потрібно спеціально натискати на пристрій відчинення дверей – двері повинні відчинитись при натисканні на горизонтальну штангу або рукою, або під тиском тіла;

    Системи антипаніки TESA Universal

    - пристрій запасного виходу призначений для використання у випадку виникнення надзвичайних ситуацій там, де малоймовірне виникнення паніки та уможливлює безпечне відчинення дверей простим зусиллям на пристрій, при цьому користувачі повинні бути обізнаними з особливістю його функціонування.

    Стандартом встановлено, що пристрій виходу паніки або аварійного виходу повинен забезпечити відчинення дверей у будь-який момент із внутрішнього боку менш, ніж за 1 секунду, не вимагаючи використання ключа. Пристрої виходу паніки повинні мати штангу (або клавішу), довжина якої становить не менш, ніж 60% ширини дверей.

    Крім того, цими стандартами встановлено низку вимог щодо довговічності (мінімальна кількість циклів відмикання 200 000), стійкості до впливу навколишнього середовища, максимальної ваги дверей тощо.

    Система антипаніки TESA Universal

    Крім питань забезпечення надійного функціонування евакуаційних виходів, досить часто постає ще й питання дизайну, коли на об’єкті є різні типи дверей: звичайні суцільні одностулкові та двостулкові, двері з профільних конструкцій (металопластикові або алюмінієві), суцільноскляні двері, але всі вони повинні бути обладнані пристроями антипаніки одного типу та дизайну.

    Класифікація систем антипаніки TESA

    Один зі світових лідерів у галузі безпеки – компанія TESA (Іспанія) – має в лінійці своєї продукції унікальну серію таких пристроїв: TESA Universal. Вони повністю відповідають вимогам стандартів, сертифіковані у Європі та можуть бути встановлені на будь-які двері евакуаційних та аварійних виходів.

    Системи антипаніки TESA Universal

    Усі пристрої серії TESA Universal відповідно до стандартів мають таку специфікацію:

    - категорія використання: 3 (висока частота використання);

    - зносостійкість: 7 (200 000 циклів);

    - максимальна вага дверей: 6 (до 200 кг);

    - придатність для встановлення на вогне-/димозахисних дверях: В (придатний для вогне- та димозахисних дверей);

    Системи антипаніки TESA Universal

    - безпека: 1 (єдиний клас, який визначено стандартом);

    - корозійна стійкість: 3 (до 96 годин у соляних випаровуваннях);

    - виступ горизонтальної штанги: 2 (до 100 мм);

    - тип функціонування: А (натисна штанга);

    - типи дверей: А (одностулкові двері, двостулкові двері: активна та пасивна стулки).

    До серії Universal входять такі моделі:

    Системи антипаніки TESA Universal

    - 1910: пристрій антипаніки накладного типу з однією точкою замикання;

     Замовити на вітрині

     

    Система антипаніки TESA Universal

    - 1930: пристрій антипаніки накладного типу з двома точками замикання (вгорі та внизу);

     Замовити на вітрині

     

    Системи антипаніки TESA Universal

    - 1970: пристрій антипаніки врізного типу (встановлюється разом із корпусом замка з панікфункцією TESA CF60 або аналогічними замками інших виробників);

     Замовити на вітрині

     

    Системи антипаніки TESA Universal

    - TP910: пристрій для аварійного виходу накладного типу з одною точкою замикання.

     Замовити на вітрині

     

    Усі пристрої антипаніки серії Universal мають кілька стандартних кольорів:

    Системи антипаніки TESA Universal

    - NV: чорний механізм, зелена штанга;

    - NR: чорний механізм, червона штанга;

    - PP: механізм та штанга сріблясто-сірі;

    - II: механізм та штанга з нержавіючої сталі.

     


    Крім того, за бажанням замовника, якщо того вимагає дизайн дверей, механізм та штанга можуть бути пофарбовані в будь-який колір за RAL.

    Система антипаніки TESA Universal

    Система антипаніки TESA Universal

    Комбінуючи різні моделі серії Universal, цією системою можна обладнати практично будь-які двері. Наприклад, для комплектації двостулкових дверей підійде модель 1910 або 1970 для активної стулки і 1930 для пасивної.

     

    Для випадків із суцільноскляними дверима існує спеціальний набір кронштейнів для монтажу моделі 1930 на скло.

    Додаткові аксесуари до систем антипаніки TESA

    Система антипаніки TESA Universal

    У багатьох випадках двері еваковиходів повинні запобігати вільному доступу ззовні, вхід всередину має бути можливим лише за допомогою механічного ключа. У разі використання накладної антипаніки серії Universal такий варіант реалізується встановленням на зовнішньому боці дверей спеціальної ручки TESA Modular.

    замок

    У випадку, якщо двері евакуаційного виходу повинні мати функцію електронного контролю доступу ззовні, в ролі виконавчого елементу СКД може бути встановлений електромеханічний замок ABLOY. Залежно від типу дверей і функцій це або соленоїдні замки ABLOYEL 460 і ABLOYEL 560, або ж електромоторні замки ABLOYEL 418 і ABLOYEL 518 разом із врізною моделлю TESA 1970. Оскільки електромеханічні замки ABLOY потребують більшого кута повороту штоку ручки, ніж звичайні механічні замки (400 у порівнянні з 300 в механічних замках), TESA для такого випадку має спеціальну модель антипаніки 1970 з опцією збільшеного кута повороту штока: 19709G9.

    позначка евакуаційного виходу

    Щодо вибору кольору антипаніки, то досвід показує, що найбільш популярним в Україні є червоний колір штанги. Це пов’язано з тим, що більшість користувачів асоціює антипаніку з кольором пожежних позначок. Але це не зовсім так. Наприклад, у Європі найчастіше використовується зелена штанга. І в цьому є своя логіка, бо зелений к олір якраз є позначкою вільного руху (як у світлофорі).

    позначка евакуаційного виходу

    Відповідно до чинних в Україні стандартів (Національні стандарти України ДСТУ ISO 6309:2007 Протипожежний захист. Знаки  безпеки. Форма та колір і ДСТУ ISO 3864-1:2005 Графічні символи. Кольори та знаки безпеки) позначка евакуаційного виходу – це квадратний або прямокутний знак із зеленим фоном та білим символом.

    Система антипаніки TESA Universal

    Тобто, якщо нема спеціальних вимог щодо дизайну, доречнішою є антипаніка саме із зеленою штангою.

    Антипаніка TESA серії Universal вже завоювала міцні позиції на ринку України і надійно забезпечує безпеку людей в торгівельно-розважальних центрах, виробничих і сільськогосподарських підприємствах, готелях та інших об’єктах.

    Матеріали по темі:

     

Дивіться також
Більше інформації
lock.ua SPV Company Ltd. YouTube SPV Company Ltd. Facebook SPV Company Ltd. Instagram
Вгору